Zomer kruiden

Nog een maandje en dan bloeien de bloemetjes.

Ik kan niet wachten tot de goudsbloem gaat bloeien! Die moet je wel zelf zaaien, maar dat is super gemakkelijk want de zaadjes groeien overal en vooral snel!  Heb je geen tuin, dan kun je dat ook in een plantenbak op je balkon doen.

Je zaait vanaf maart en je kunt al oogsten vanaf juni.

Ik pluk de open bloemetjes en ik maak daar altijd zo’n mooie oranje zalf van vaseline of kokosolie van!  Ik laat de bloemetjes hiermee pruttelen, au bain-marie, liefst 24 uur.

Eerst water in een pannetje doen en dan een ronde schaal erbovenop zetten. Daarin doe je de vaseline of kokosolie en dan de goudsbloemen. Dit heel zachtjes 12 uur laten pruttelen. Let op dat je tussentijds nieuw water in het pannetje doet. Als de zalf klaar is, dan doe ik er een paar druppeltjes lavendel etherische olie in voor de lekkere geur en giet deze door een kaasdoek of dunne theedoek in een schone kom. Deze giet je over in kleine zalf potjes. oude potjes mag ook maar zorg dat ze zijn uitgekookt. Als de zalf koud is mag de deksel erop. Bewaar ze op een donkere plek en doe er een etiket op met daarop de datum.

Als de zalf klaar is gebruik ik deze voor ontstoken plekjes op mijn lijf of brandplekken. Het is een zuiverend en helend zalfje. Ook als ik een galbult of steenpuist heb ga ik aan de slag met goudsbloem zalf..

Je kunt zelfs verse bloemblaadjes op een wond leggen

Ook stop ik veel verse goudsbloemen in een zachte olie, bijvoorbeeld amandelolie. Deze olie laat ik een paar weken in de zon staan en giet deze af. De olie schijnt ook te helpen bij baby’s als ze rood ontstoken billetjes hebben, of oudere mensen met doorlig plekken.

hier onder nog een paar heerlijke zomerrecepten gepast voor de zomertijd.