Wat is er te plukken in mei?

Wat is er te plukken in mei?

Terwijl hier in Wormer langs de Schaalsmeerdijk de eerste pulletjes zichtbaar zijn van de ganzen, kievieten, grutto’s en de eenden, zie je de lammetjes vrolijk in de lucht springen. Langs de kant van de weg groeit nu uitbundig de paars gebogen bloemen van de smeerwortel, paarse bloemetjes van de hondsdraf, witte pluizige fluitekruid en het knalgele koolzaad. Een feest om te zien.

De kleine hoefblad’s bloemetjes zijn nu uitgebloeid en nu zie je de bladeren verschijnen. Eerst bloeien de bloemen en daarna komen de bladeren. Heel bijzonder. Wist je dat vroeger de bladeren van de kleine hoefblad werden gedroogd en gerookt om je longen schoon te maken?

En wat ga ik nu plukken?

De jonge blaadjes van braam. Die kun je eten, jawel! Ze smaken een beetje notig en bouwen tegelijk je weerstand op.

Je kunt ook even je handen door de brandnetel wrijven. Klinkt vreselijk, maar weet je hoe goed dat  is voor de doorstroming van je bloed? Je wordt er helemaal wakker van.

In Oostenrijk word je met brandnetels geslagen om je bloedstroom op gang te brengen. Dat doen ze in kuuroorden en daar betaal je dan ook nog voor!

Als straks de klaprozen komen, pluk ze dan niet om in een vaasje te zetten, want ze verwelken direct. Beter is het om de blaadjes lekker door je salade te gooien, smaken beetje rozig en het ziet er ook heel leuk uit!