Snoekbaars in een oerpannetje

Snoekbaars in een oerpannetje

Dit is een heerlijke gekookte vis. in dit recept laat ik zien hoe je het beste alles uit je vis kan halen.

Ingrediënten:

  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 venkelknol
  • 1 wortel
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 verse rode chilipeper
  • 10 gemengde olijven
  • 2 hele vissen (beide 350 gram) zoals snoekbaars, forel, zeebaars of rode mul (geschubd, schoongemaakt, zonder kieuwen)
  • 1 bos (30 gram) verse zachte kruiden, zoals bladpeterselie, munt en venkelloof
  • 1 citroen
  • Extra vergine olijfolie
  • Rode wijn
  • 300 ml water

Bereiding:

Was de lente-uitjes en venkelknol en snij deze samen met een geschilde wortel in plakjes van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd de kerstomaatjes door de helft. pel de knoflook teentjes en snij deze samen met de rode peper in dunne plakjes. als je olijven nog een pit hebben ontpit ze dan eerst.

Zet een koekenpan met een eetlepel olijfolie op hoog vuur. Voeg de lente-ui, venkelknol en wortel in de pan en roer dit goed, stop na 4 minuten ook de tomaatjes, knoflook, rode peper en olijven erbij. Bak dit voor 2 minuten terwijl je er regelmatig in roert. Kerf de vissen kruislings in op beide kanten, dit zorgt ervoor dat de vis beter de smaak opneemt. Leg de vis op de groenten en prop de helft van de kruiden in de buikholte van de vis. Giet de wijn erbij en laat dit tot de helft inkoken. giet 300 ml water in de pan zodat alles tot 1 cm onder de rand staat. stop een deksel op de pan en kook de vis voor 8 minuten op hoog vuur.

vis gevuld met kruiden

Pluk de overige kruidenblaadjes boven een bakje en rasp de citroenschil erover, hak ze daarna door elkaar. Haal de deksel van de pan en schep de kookvocht die in de pan zit 1 minuut over de vis. kijk of de vis gaar is door net achter de kop te voelen of het vlees makkelijk loskomt van de graat. als de vis gaar is schep deze dan op een bord, schep wat groenten erover samen met wat kook vocht. Sprenkel nog wat extra vergine olijfolie, de overgebleven kruidenblaadjes en nog wat citroensap over de vis.

En klaar om te serveren!

Tip: heerlijk om met wat brood, aardappels, couscous of rijst de saus mee te deppen.