Lente kruiden

Elk seizoen is belangrijk in de natuur.

Het voorjaar is de periode dat ik wilgentenen pluk en deze gebruik als ik hoofdpijn heb. In wilg zit salicine, een natuurlijke pijnstiller, waar aspirine van wordt gemaakt. Ik kauw een tijdje op de wilgenbast, alsof het zoethout is.

Ik pak in maart een tak van een berkenboom en zet deze in een glas. Eind van de dag zit daar een bodempje doorzichtig vocht in. Dit is een heel krachtig vocht, dat goed werkt als voorjaarsboost

Ik pluk de bloemen van het klein hoefblad en maak daar een versterkend kopje thee van, dat bij mij goed werkt bij voorjaarsmoeheid.

De jonge braamblaadjes verzamel ik en stop ik in een schoon potje gevuld met 40% alcohol, bijvoorbeeld wodka. De blaadjes moeten helemaal onder staan. Elke dag schud ik het potje in een achtvorm en bewaar deze in het donker. Na een maand is mijn tinctuur klaar!

Ik stop deze in bruine druppelflesjes (kun je gewoon bij de apotheek kopen).

Braamtinctuur werkt bij mij goed als ik iets verkeerds heb gegeten. Ik neem dan 15 druppeltjes s morgens en s avonds. Ook als ik rommelige darmen heb, werkt het goed bij me.

Een heerlijk kruidje om mee te nemen als je naar het buitenland gaat en verkeerd voedsel hebt gegeten. Heb je geen tinctuur mee dan kun je ook altijd op braamblaadjes kauwen. Dan treft de gif uit je lijf, je mond wordt daar ook helemaal droog van.

Citroenmelisse blaadjes beginnen al te groeien. Die werken bij mij geweldig als ik een koortslip heb. Ik pluk gewoon een blaadje en laat dat een tijd op mijn lip liggen. Eind van de dag is de koortslip nagenoeg weg.

Voordat de bloem van de paardenbloem uit komt en je alleen een roosje ziet van bladeren, dan schep ik de wortel eruit. Deze maak ik schoon, droog ik en gaat ook in een schoongemaakt potje met 40% alcohol. Deze weer schudden net als de braam en donker wegzetten. Als na een maand de tinctuur klaar is. Ik gebruik dan 15 druppels 2 x per dag om mijn stofwisseling te stimuleren, bij blaasontsteking. Dit is voor mij een algeheel versterkend en opbouwend middel degen bloedarmoede en weinig levenslust.

Idee├źn voor lekkere huisgemaakte lente gerechten.